Gepubliceerd 19/09/2021 Varenrouwmuggen waar zitten ze?

Varenrouwmuggen waar zitten ze?

Varenrouwmuggen (rouwvliegen) larven bevinden zich meestal in de bovenste 2 tot 3 cm van de potgrond, afhankelijk van het vochtgehalte. Ze voeden zich voornamelijk met schimmels, algen en rottend plantaardig materiaal. De larven voeden zich echter met plantenwortels en bladeren die op het oppervlak van de grond rusten. Larven ontwikkelen zich snel en zijn in twee tot drie weken volgroeid. Vervolgens verpoppen ze in of op de potgrond. De volwassen dieren komen ongeveer een week later uit. Volwassen varenrouwmuggen (rouwvliegen) zijn zwakke vliegers, meestal vliegend in korte, grillige patronen. In huizen worden ze meestal gezien in de buurt van een aangetaste kamerplant. Volwassen vliegen kunnen zich echter over korte afstanden verspreiden en zich vaak ophopen rond raamkozijnen.

De levensduur van varenrouwmuggen

Tijdens hun levensduur van zeven tot tien dagen kunnen vrouwtjes tot 200 eieren in de scheuren en spleten van potgrond leggen. Vochtig plekken met grote hoeveelheden veenmos zijn bijzonder aantrekkelijk voor volwassen vrouwtjes. Bij typische kamertemperatuur (20 graden) kan de levenscyclus (van ei tot volwassene) in drie tot vier weken worden voltooid met continue reproductie die het hele jaar door plaatsvindt op kamerplanten. Volwassen varenrouwmuggen (rouwvliegen) bijten niet, maar kunnen water drinken dat zich op de bladeren van de plant en/of op het oppervlak van potgrond bevindt.

Overlast van varenrouwmuggen

Overlastproblemen met volwassen varenrouwmuggen (rouwvliegen) zijn meestal het meest merkbaar tijdens de late herfst en winter. Er zijn verschillende factoren die deze seizoenspiek kunnen verklaren. Ten eerste zullen kamerplanten die in de zomer buiten worden gehouden, gewoonlijk worden gekoloniseerd door varenrouwmuggen (rouwvliegen) en wanneer deze planten binnen worden gebracht, kunnen de populaties vervolgens toenemen als reactie op de warmere temperaturen in huizen. Ten tweede kunnen varenrouwmuggen (rouwvliegen) meer opvallen tijdens koeler weer, wanneer mensen meer tijd binnenshuis doorbrengen, waardoor de kans groter wordt dat varenrouwmuggen (rouwvliegen)populaties goed worden opgemerkt.

De belangrijkste reden waarom varenrouwmuggen (rouwvliegen) in huizen overvloedig aanwezig zijn, houdt echter verband met veranderingen in vocht niveaus die verband houden met de potgrond van kamerplanten. Volwassen varenrouwmuggen (rouwvliegen) worden sterk aangetrokken door vochtig. Bovendien vertragen de verminderde daglengte en koelere temperaturen de plantengroei en het waterverbruik. Als de bewateringspraktijken niet worden gewijzigd, vooral in de herfst en winter, blijft het vochtig, wat de omstandigheden voor de ontwikkeling van varenrouwmuggen (rouwvliegen) verbetert. Aaltjes/nematoden kunnen een uitkomst zijn, deze rondwormen pakken de larven aan waardoor ze uitsterven.